ΤΟ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ (GOJI BERRY) ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) αντέχει τις ακραίες θερμοκρασίες από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου και χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια.
Οι σπόροι του φυτού Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες ώστε όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός την άνοιξη να παρθεί η ρίζα του και να μεταφυτευτεί σε μικρή γλάστρα.

Μόλις η ρίζα του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μεγαλώσει λίγο περισσότερο στη μικρή γλάστρα μπορεί πλέον να φυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα και προς το πρώτο φθινόπωρο, στις αρχές του, θα φυτρώσουν οι πρώτοι καρποί αλλά κανονική παραγωγή Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) θα υπάρξει τον 3ο χρόνο.

Πολλοί ερασιτέχνες που διαθέτουν κήπο φυτεύουν λίγα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στις γλάστρες ή στο κήπο τους ενώ μερικοί επαγγελματίες αγρότες τα καλλιεργούν στα χωράφια τους. Οι περιοχές στην Ελλάδα που καλλιεργείται ως τώρα το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι η περιοχή της Αττικής, η Πελοπόννησος, και η Κρήτη. Όμως επειδή το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καλλιεργείται επιτυχώς σε περιοχές με μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ νύχτας και μέρας πιστεύεται ότι η Βόρεια Ελλάδα που έχει μεγαλύτερο θερμοκρασιακό εύρος από την υπόλοιπη Ελλάδα θα μπορεί να δώσει ακόμη πιο επιτυχής παραγωγή.

Στην Ελλάδα το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καταναλώνεται σε επεξεργασμένη μορφή σε ταμπλέτες και χυμούς, ή αποξηραμένο.Έτσι όμως επειδή υπόκεινται σε επεξεργασία χάνει ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά του και τις βιταμίνες του. Καλύτερα είναι να καταναλώνεται το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) νωπό είτε σκέτο, είτε μαζί με κόρν φλέικς, με μουσλί, μαζί με ξηρούς καρπούς ή και ως φυσικός χυμός στο μπλέντερ προσθέτοντας νερό.

Πηγή: ECOTIMES