ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ – GOJI BERRY

Τα Ιμαλάια, εκτός από τις ομορφιές των επιβλητικών ορεινών όγκων και του Θιβέτ, παράγουν και πολύ σημαντικά φρούτα  για την υγεία του ανθρώπου. Ένα από αυτά είναι και το φρούτο Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) το οποίο σε μετάφραση λέγεται το μούρο της ευτυχίας.

Εκτός από τα Ιμαλάια, το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) καλλιεργείται πλέον και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) έγινε γνωστό ουσιαστικά από τη Κίνα όπου περίπου από το 2800 π.Χ. γίνονται γραπτές αναφορές σχετικά με τις ιδιότητές του και κυρίως για την βοήθεια στην μακροζωία.

Πλέον το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι το πρώτο, και με τεραστίων διαστάσεων διαφορά από το δεύτερο, άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο αφού περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες.

Για να γίνει αντιληπτό αυτό, το αμέσως δεύτερο πιο αντιοξειδωτικό φρούτο είναι το βατόμουρο με 2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες, δηλαδή το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) έχει πάνω από 10 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές μονάδες από το δεύτερο στη λίστα φυτό!

Ακόμη το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) ανήκει στη κατηγορία των φυλλοβόλων φυτών και φτάνει σε ύψος από 1 έως 4 μέτρα, ωστόσο κάποια φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μπορεί να φτάνουν και μέχρι τα 6 μέτρα.

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) βοηθάει πάρα πολύ στη μακροζωία, την όραση καθώς δίνει και μεγάλα ποσά ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να αντεπεξέλθει στο άγχος της καθημερινής ζωής.

Οι καρποί του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) οπτικά φαίνονται σαν μούρα και επειδή είναι πολύ απαλοί και ευαίσθητοι.

Συλλέγονται με ειδικό είδος υφάσματος μέσα σε ψάθες, χωρίς τη χρήση των χεριών, και μετά υποχρεωτικά πρέπει να αποξηραθούν στη σκιά ή και στον ήλιο.

Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) συνήθως πωλούνται στην αγορά σε ανοιχτά κουτιά και δεν είναι ποτέ φρέσκα εκτός και αν πωλούνται στη περιοχή που παράχθηκαν.

Οι μαλακοί καρποί του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μοιάζουν οπτικά και γευστικά με τους καρπούς της σταφίδας αλλά τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) έχουν ομοιότητα γευστικά και με τη ντομάτα. Υπάρχουν βέβαια και οι σκληροί καρποί Γκότζι Μπέρι (Goji Berry).

Μπορούν να καταναλωθούν κατευθείαν από το καρπό τους αλλά μαγειρεύονται κιόλας. Οι Κινέζοι φτιάχνουν κρασί και σούπες από το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry). Επίσης από τους βλαστούς και τα φύλλα του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μπορεί να φτιαχτεί μία πολύ γευστική και υγιεινή σαλάτα.

Ο χυμός του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) όπως ειπώθηκε προηγουμένως καταπολεμά τη γήρανση εξαιτίας της έκκρισης μίας ορμόνης. Εκτός όμως από τη γήρανση καταπολεμά την αμνησία και την αϋπνία.

Δίνει βοήθεια επίσης στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο μεταβολισμό και απαλύνει από τις πρωινές ζαλάδες τις εγκύους γυναίκες. Ακόμη αποτοξινώνει τον οργανισμό, βοηθάει τις δίαιτες, και τον καθαρισμό του αίματος.

Εν μέρει βοηθάει στη καταπολέμηση κάποιων ειδών καρκίνου και χρησιμοποιήθηκε στη καταπολέμηση της ηπατίτιδας Β.

Βοηθάει και στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανότητας των ηλικιωμένων, δηλαδή κάτι σαν το Viagra αλλά χωρίς παρενέργειες.

Καταπολεμά τα καρδιακά επεισόδια και τις ταχυπαλμίες. Τέλος δίνει στον οργανισμό μία αίσθηση ευχαρίστησης και αισιοδοξίας και βοηθάει και το συκώτι.

Μία ιδανική ποσότητα κατανάλωσης του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι από 10 έως 30 γραμμάρια την ημέρα είτε μονάχο του είτε μαζί με άλλους χυμούς και φρούτα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για παρενέργειες μετά τη λήψη του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) διότι το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) δεν εθίζει τον οργανισμό όπως άλλες ουσίες.

Η μόνη εξαίρεση αποτελούν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και το διαβήτη καθώς και τα αντιπηκτικά φάρμακα. Για την ώρα γίνονται έρευνες αν αυτά τα φάρμακα παρουσιάζουν κάποιες παρενέργειες ή όχι σε σχέση με το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry).
Πηγή: ECOTIMES