Συχνές ερωτήσεις

1ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ (GOJI BERRY);

Κάθε φορά που μου κάνουν αυτή την ερώτηση σκέφτομαι το ίδιο πάντα. Αν για να επιλέξω να φυτέψω, για καλλιέργεια, Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), θα έπρεπε να υπάρχει από πριν ο μεγαλέμπορος, που θα αγόραζε την παραγωγή μου, τότε σίγουρα δεν θα φύτευα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry).

Θα διάλεγα να καλλιεργήσω, ελιές, ροδακινιές, βερικοκιές, αχλαδιές, αμπέλια, βαμβάκι, καπνό, σιτηρά, ή κάποια από τις υπάρχουσες καλλιέργειες, με έτοιμες αγορές (μεγαλέμπορους) δηλαδή, που διαμορφώνουν ανάλογα με το κέρδος τους και τις τιμές, άσχετα αν αυτές επαρκούν για τα έξοδα και μόνο της καλλιέργειας.

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι μια καινούρια καλλιέργεια. Έχουμε στόχο να καλύψουμε την Ελληνική αγορά πρώτα και μετά την Ευρωπαϊκή, αντικαθιστώντας τους Κινέζικους καρπούς Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) με πολύ καλύτερο και ποιοτικά ανώτερο καρπό.

Σήμερα, αρχές του 2013, δεν υπάρχει πουθενά στην αγορά Ελληνικός αποξηραμένος καρπός Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) (ούτε φρέσκος βέβαια, είναι χειμώνας και το χειμώνα μόνο τα καλλωπιστικά “Γκότζι Μπέρι (Goji Berry)” έχουν καρπούς).

Υπάρχει μεγάλη αγορά (να ναι καλά οι Κινέζοι και το marketing) και για τα επόμενα χρόνια ο ποιοτικός Ελληνικός καρπός Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) θα γίνεται ανάρπαστος!!!

2ΠΟΤΕ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ (GOJI BERRY) ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ;

Οι καλύτερες εποχές για φυτέψουμε τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στο χωράφι είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Την Άνοιξη

Αν τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά μας έχουν φύλλωμα, ξεκινάμε να φυτεύουμε αμέσως μετά τις τελευταίες κρύες μέρες και αφού δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος παγετού.

Στις  νότιες και νησιωτικές περιοχές, φυτεύουμε τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στο χωράφι από τον Απρίλιο.

Στις πιο  ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας φυτεύουμε τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στα μέσα Ιουνίου .

Το Φθινόπωρο

Φυτεύουμε τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στο χωράφι μέχρι τα τέλη Νοέμβρη για να έχουν τα φυτά μας περίπου ένα μήνα χρόνο να προσαρμοστούν πριν αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα τους.

3ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ (GOJI BERRY) ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΥΤΕΥΣΗ;

Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά για να φυτευτούν, θα πρέπει να διαθέτουν, ένα και μοναδικό βλαστό (κατακόρυφο) και το ύψος του θα πρέπει να είναι πάνω από 50 εκατοστά. Αυτός ο ένας και μοναδικός βλαστός, θα παραμείνει ο κεντρικός κορμός του φυτού, για όλη την διάρκεια της ζωής του Γκότζι Μπέρι (Goji Berry).

Φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μικρότερα σε ύψος, είναι πολύ ευαίσθητα ή όχι επαρκώς αναπτυγμένα για καλλιέργεια.

Επίσης φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) με περισσότερους βλαστούς μέσα από το χώμα της γλάστρας, ή με διακλαδώσεις ακριβώς πάνω από το χώμα, είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια.

4ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ (GOJI BERRY);

Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι μια καινούρια καλλιέργεια για όλη την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή αλλά και η εναρμονισμένη Ελληνική νομοθεσία προβλέπουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για πληθώρα φυτών.

Κάθε φυτό που προσφέρεται για καλλιέργεια ανήκει σε μια από τις βασικές κατηγορίες καλλιεργειών. Δενδρώδη, αμπελοειδή, μεγάλης έκτασης, κηπευτικά, κλπ.

Τα φυτά που κατά την νομοθεσία, προορίζονται για εμπορία με σκοπό τον πολλαπλασιασμό ή την καλλιέργεια, ονομάζονται πολλαπλασιαστικό υλικό.

Ανάλογα το είδος του φυτού, αλλά και τις τεχνικές οδηγίες, φυτουγειονομικού κινδύνου εξάπλωσης ιών ή βακτηρίων κλπ, απαιτούνται για την διακίνηση των φυτών διαφορετικά πιστοποιητικά.

Για να μην πελαγώνουμε, το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) δεν ανήκει σε καμία κατηγορία που να προβλέπονται, συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής και πιστοποίησης, πέρα από τους γενικούς κανόνες φυτο-υγείας, που στην ουσία εγγυάται ο παραγωγός τους, ο οποίος ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές.

Η εγγύηση μας λοιπόν ότι αγοράσαμε πιστοποιημένα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), είναι η δήλωση της ποσότητας των φυτών που θα διαθέσει για κάθε χρονιά, στο αρμόδιο ΚΕΠΠΥΕΛ (Κέντρο Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων) της περιοχής του, ο παραγωγός των φυτών.

Η δήλωση αυτή του φυτωριούχου Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) και η σήμανση (η ετικέτα δηλαδή) που θα πρέπει να έχει το φυτό ή παρτίδα φυτών, με απαραίτητα τα στοιχεία του παραγωγού και του αρμόδιου ΚΕΠΠΥΕΛ για τον έλεγχο, είναι η πιστοποίηση που μπορεί να υπάρξει σήμερα.

Καρτελάκια με φωτογραφίες καρπών ή φυτών Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), με ωραία χρώματα, χωρίς το όνομα και τη διεύθυνση του παραγωγού τους, αλλά και του αρμόδιου ΚΕΠΠΥΕΛ δεν είναι πιστοποίηση.

5ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ (GOJI BERRY) ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ;

Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να μπερδευτούμε και να αγοράσουμε φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) ακατάλληλα για καλλιέργεια. Ακόμα και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να πάτε να ρωτήσετε, κανένας δεν μπορεί να σας απαντήσει με σιγουριά.

Στην αγορά κυκλοφορούν δύο εντελώς διαφορετικά φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) μεταξύ τους. Άσχετα με το όνομα τους (όλοι σαν Γκότζι Μπέρι (Goji Berry)) τα πουλάνε) υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, ακόμα και στα πρώτα στάδια ανάπτυξης τους.

Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια :

  • Έχουν λογχοειδή φύλλα (όπως περίπου το σχήμα των φύλλων της ελιάς)
  • Έχουν την τάση να αναπτύσσονται πάνω σε έναν βασικό κορμό (όπως τα αμπελοειδή)
  • Δίνουν γλυκούς καρπούς, όταν κοκκινίσουν (για την ακρίβεια έχουν ένα πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα) και στην πλειοψηφία τους έχουν μακρόστενο σχήμα.
  •  

Τα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) φυτά που είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια:

 
  • Έχουν στρογγυλεμένα φύλλα (ειδικά τα μικρότερα φυλλαράκια)
  • Έχουν ποώδες σχήμα. Δεν μπορούν κα διαμορφωθούν με έναν βασικό κορμό δηλαδή και οι διακλαδώσεις των βλαστών, είναι ακανόνιστες και αναπτύσσονται προς κάθε κατεύθυνση.
  • Οι καρποί αφήνουν μια πικρή γεύση στο στόμα, αρκετά έντονη, το χρώμα τους είναι βαθύ κόκκινο και έχουν στην πλειοψηφία τους στρογγυλό σχήμα.
  •  

Σχετικά με τα κατάλληλα και ακατάλληλα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), έχουμε σχετικό άρθρο εδώ.

Επίσης υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες φυτών Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) από μέλη του forum.

Τέλος παρατηρήστε πολύ προσεκτικά, κάθε φωτογραφία φυτών Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) από καλλιέργεια στην Κίνα, καθώς επίσης δείτε πολύ προσεκτικά, σχετικά βίντεο, από τις εκεί  καλλιέργειες Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) .

Προσπαθούμε, να δημιουργήσουμε Ελληνικές φυτείες Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) και να παράγουμε καρπούς Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), σαν αυτούς που παράγουν οι Κινέζοι.

Είναι λοιπόν επιπολαιότητα, την στιγμή που προσπαθούμε να αντιγράψουμε την καλλιέργεια των Κινέζων, να παρατηρούμε φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) που φύτεψε, ένας Τούρκος, ή ένας Βούλγαρος αγρότης.

6ΠΟΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ (GOJI BERRY) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΟΥΣ;

Με το όνομα Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), αναφέρονται πάρα πολλά φυτά αλλά και ο γνωστός για τις ιδιότητες του καρπός.

Τα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) που καλλιεργούνται για τους καρπούς τους στην Κίνα ταξινομούνται βοτανολογικά όπως παρακάτω:

Οικογένεια (family) : Solanaceae (σολανάτσε) Σολανώδη

Γένος (genus) : Lycium (Λίσιουμ) Λύκιο

Είδος (species) : Barbarum (μπαρμπάρουμ) ή Chinensis (τσινένσις)

Πολλές φορές θα διαβάσετε για ποικιλίες Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), με πολλές και διάφορες ονομασίες. Μερικές από αυτές είναι, sweet berry, sweet rosy, life berry, No1, N1, No4, No6, NQ1, κλπ

Καμία μα καμία από τις παραπάνω “ποικιλίες” Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), δεν υπάρχει επίσημα καταχωρημένη πουθενά στον κόσμο. Όποια αναφορά πέρα από τα γνωστά είδη (ποικιλίες δηλαδή) barbarum ή Chinensis, είναι εντελώς ανακριβή και στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Κατάλληλα λοιπόν για καλλιέργεια, είναι τα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), που παράγουν τους ίδιους γλυκούς καρπούς, όπως και των Κινέζων καλλιεργητών, άσχετα για την ώρα με το πώς τα ονομάζει ο καθένας.

7ΤΟ LYCIUM BARBARUM Η ΤΟ LYCIUM CHINENSIS ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ (GOJI BERRY);

Οι γνωστοί πλέον καρποί Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), που κυκλοφορούν στην αγορά, σπάνια αναγράφουν το είδος του φυτού που τα παρήγαγε.

Αυτό συμβαίνει διότι, ευεργετικές ιδιότητες έχουν μόνο οι καρποί που προέρχονται από τα συγκεκριμένα φυτά Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), χωρίς κάποιο από αυτά, να έχει πιο πολλά οφέλη για την υγεία.

Τα δύο αυτά είδη, του καλλιεργούμενου (στην Κίνα) γένους  Lycium (Λίσιουμ) ή αλλιώς Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), είναι σχεδόν τα ίδια. Κανένας πέρα από την Κίνα, δεν μπορεί να αναγνωρίσει με βεβαιότητα το ένα με το άλλο είδος και οι όποιες αναφορές, για διακριτές διαφορές, είναι εντελώς αυθαίρετες.

Πολλές φορές μάλιστα αναφέρεται ότι τα δύο είδη είναι απλά συνώνυμα. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία έγκυρη αναφορά για διαφορές όπως, το ένα έχει γλυκούς καρπούς και το άλλο πικρούς.

Και τα δύο είδη, παράγουν τους γλυκούς καρπούς Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) που μάθαμε από τους Κινέζους.